Szwedzkie babeczki z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Do babeczek użyłam nadzienia jabłkowego z prażonymi migdałami, bo takie własnie najbardziej lubię.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    100 g krupczatki
    50 g mąki tortowej
    5 łyżek masła (nie margaryny)
    1 jajko
    50 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    mus jabłkowym
    1-2 łyżki prażonych migdałów
    cukier puder do posypania babeczek

Szwedzkie babeczki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy. Foremkę oblepiamy ciastem, a następnie nakładamy do niej mus jabłkowy wymieszany z prażonymi migdałami. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pustą foremką krążki. Brzegi ciasta smarujemy zimną wodą i układamy w foremkach wypełnionych musem.
  • 3. Babeczki pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy