Szpinakowa z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję filologie angielską i francuską, a gotowanie jest jedną z moich pasji. Ponieważ mam dużo zajęć na uczelni, przygotowuję potrawy łatwe i szybkie.

Składniki:

  • ● 1/2 l bulionu
    ● 30 dag świeżego szpinaku
    ● 5 dag śmietankowego serka topionego
    ● 5 łyżek śmietany 12-proc.
    ● łyżka masła
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól
    ● 10 dag żółtego sera
    ● garść grzanek lub groszku ptysiowego

Szpinakowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebieramy,
    dokładnie myjemy i osączamy.
    Od dużych liści odrywamy stwardniałe łodygi, małe pozostawiamy
    z łodyżkami. Drobno
    kroimy.
  • Szpinakowa z groszkiem 2. Masło roztapiamy na patelni,
    wsypujemy szpinak i smażymy
    kilka minut. Mieszając,
    dodajemy śmietanę, serek
    topiony i szczyptę gałki muszkatołowej.
    Podgrzewamy, aż
    serek się roztopi.
  • 3. Bulion zagotowujemy, wkładamy
    szpinak, chwilę gotujemy,
    ewentualnie doprawiamy
    do smaku szczyptą soli.
  • 4. Żółty ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach lub kroimy
    w małą kostkę. Wsypujemy do
    zupy. Posypujemy grzankami
    lub groszkiem ptysiowym.

Porady

● Serek śmietankowy możemy zastąpić serkiem smakowym, np. ziołowym. ● Zamiast śmietany 12-proc. do zupy możemy dodać śmietanę light lub jogurt naturalny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy