Szparagowa z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotuję od wielu lat dla męża Felka i dwóch dorosłych już synów Damiana i Kuby.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag wieprzowiny
    ● 60 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 10 dag śmietany 18-proc.
    ● 2 cebule
    ● 4 ziemniaki
    ● jajko
    ● 10 dag żółtego sera
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz, tymianek

Szparagowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagowa z ziemniakami 1. Fasolkę myjemy, osuszamy
    i odcinamy końce. Gotujemy
    we wrzącej osolonej wodzie.
    Odcedzamy i osuszamy.
  • 2. Ziemniaki starannie myjemy
    i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy
    w grube plastry.
  • 3. Wieprzowinę myjemy, osuszamy
    i kroimy w niewielką
    kostkę. Cebule obieramy,
    drobno kroimy. Szklimy na oleju.
    Dodajemy mięso. Mieszając,
    smażymy ok. 15 minut.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy kolejno warstwy
    ziemniaków, cebuli z mięsem
    oraz fasolki.
  • 5. Śmietanę mieszamy z jajkiem.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i tymiankiem. Żółty ser
    ścieramy na tarce. Potrawę
    polewamy śmietaną i posypujemy
    serem. Pieczemy ok. 30
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Porady

● Do wody, w której gotuje się fasolka, dodajmy łyżeczkę cukru– będzie smaczniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy