Szparagowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, osuszamy
i odcinamy końce. Gotujemy
we wrzącej osolonej wodzie.
Odcedzamy i osuszamy.
2.Ziemniaki starannie myjemy
i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy
w grube plastry.
3.Wieprzowinę myjemy, osuszamy
i kroimy w niewielką
kostkę. Cebule obieramy,
drobno kroimy. Szklimy na oleju.
Dodajemy mięso. Mieszając,
smażymy ok. 15 minut.
4.W naczyniu żaroodpornym
układamy kolejno warstwy
ziemniaków, cebuli z mięsem
oraz fasolki.
5.Śmietanę mieszamy z jajkiem.
Doprawiamy solą, pieprzem
i tymiankiem. Żółty ser
ścieramy na tarce. Potrawę
polewamy śmietaną i posypujemy
serem. Pieczemy ok. 30
minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C.
Porady
● Do wody, w której gotuje się fasolka, dodajmy łyżeczkę cukru– będzie smaczniejsza.
Komentarze