600 g ziemniaków
125 g majonezu
pieprz biały
125 ml warzywnego bulionu
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki cebulki perłowej ze słoika
4 matiesy
1 jabłko
sok z cytryny
ogórek
2 łyżki octu winnego
cukier
3 łyżki oleju
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę
Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry.
Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem.
Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem.
Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny,
Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz.
Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną .
Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę.
Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki.
Komentarze