Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla miłośników śledzia

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    125 g majonezu
    pieprz biały
    125 ml warzywnego bulionu
    2 pęczki szczypiorku
    2 łyżki cebulki perłowej ze słoika
    4 matiesy
    1 jabłko
    sok z cytryny
    ogórek
    2 łyżki octu winnego
    cukier
    3 łyżki oleju
    po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę

Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry.
    Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki polałem sosem i wymieszałem.
    Cebulkę perłową osączyłem z zalewy. Matiesy opłukałem pod bieżącą wodą i osączyłem.
    Jabłko obrałem , pokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny,
    Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz.
    Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną .
    Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę.
    Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy