Pieczone "pałki" z kurczaka z sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w łupinach
2. Po ugotowaniu wystudź, obierz i pokrój w dosyć dużą kostkę
3. Ogórki konserwowe pokrój w małą kostkę
4. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie – przed zmieszaniem składników sałatki posól oddzielnie, aby cebula zmiękła
5. Przygotuj winegret -wstrząsaj składniki dressingu w zamkniętym słoiczku do uzyskania emulsji
6. Połącz składniki sałatki , dodaj zieloną pietruszkę – polej dresingiem
7. Niezależnie przygotuj półudka: natrzyj solą - odstaw na ½ godziny
8. Zmieszaj oliwę z mielona słodką papryką i pieprzem cayenne i natrzyj dramstiki .
9. Piecz w piecu nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut .
10. Podaj chłodną sałatkę (nie bezpośrednio z lodówki) ze świeżo upieczonym kurczakiem
Komentarze