Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to niezwykła szarlotka, która zawsze się udaje, a co najważniejsze - wszystkim smakuje :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg jabłek
    4,5 szkl. mąki
    5 jajek
    4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kostki margaryny
    4,5 łyżki cukru + 1 szkl. do piany
    1,5 opak. cukru waniliowego
    5 łyżek cynamonu
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki migdałów

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części. Położyć jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to starte jabłka wymieszane z cynamonem.
  • 3. Z białek i cukru ubić pianę i wyłożyć na jabłkach. Na pianę rozsypać wiórki kokosowe oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Posypać wierzch migdałami.
  • 4. Piec przez 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy