Świnki ... Prosiaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

dla małych łasuchów

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mąki tortowej
    15 dag cukru pudru
    1 jajko całe
    1 Kasia
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kuleczki czekoladowe
    1 jajko rozkłócić do smarowania

Świnki ... prosiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świnki przed upieczeniem 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
    Schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku.
    Rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm.
    W placka należy wykroić duże kółka (robiłam to literatką), oraz mniejsze kółka (kieliszek). Na duże kółko nakładamy jedno mniejsze całe jako ryjek, a jedno mniejsze dzielimy na 4 i mamy uszy do dwóch świnek.
    W ciasto wciskamy czekoladowe kulki jako oczy. Np końcówką długopisu robimy dziurki w nosie :)
  • świnka 2. Świnki przed upieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy 10-15 minut w 160 stopniach do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy