Drożdżowe ŚWINKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, puszyste ciasto.A do tego wzbudzają zachwyt swoim zabawnym wyglądem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju rzepakowego
    szczypta soli

    Nadzienie:

    szynka pokrojona w kostkę
    ser żółty starty na tarce
    ketchup

    Dekoracja:

    kabanos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
  • składamy świnkę 2. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki. Jeden na środku smarujemy ketchupem i dajemy szynki i sera. Brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim krążkiem dobrze dociskając. Z ciasta wykrawamy trójkąty na uszy i mniejszy krążek na noc. Miejsca gdzie będą uszy i nos smarujemy wodą i kładziemy ciasto. W nosie dwa otworki - wgłębienia niczym nos. Oczy robimy z plasterków kabanosa.
  • gotowe do pieczenia 3. Gotowe świnki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 - 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem - 200-220 bez termoobiegu.

Porady

Świnki można posmarować roztrzepanym jajkiem to bardziej się zarumienią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować