Drożdżowe świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
2.Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki. Jeden na środku smarujemy ketchupem i dajemy szynki i sera. Brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim krążkiem dobrze dociskając. Z ciasta wykrawamy trójkąty na uszy i mniejszy krążek na noc. Miejsca gdzie będą uszy i nos smarujemy wodą i kładziemy ciasto. W nosie dwa otworki - wgłębienia niczym nos. Oczy robimy z plasterków kabanosa.
3.Gotowe świnki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 - 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem - 200-220 bez termoobiegu.
Porady
Świnki można posmarować roztrzepanym jajkiem to bardziej się zarumienią
Komentarze