Suflet czekoladowo-gryczany

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Postanowiłam zaeksperymentować i przygotować suflet łączący w sobie kaszę i ciemną czekoladę. Ciekawy smak i dosyć sycący deser.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza gryczana, woreczek: 0.75 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier-puder: 1 łyżka
    - ciemna gorzka czekolada, tabliczka: 0.33 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - serka włoskiego białego: 0.5 sztuki
    - masło do wysmarowania naczyń do mufinek: 1 łyżeczka
    - imbiru: 1 łyżeczka
    - mąki: 1 łyżka
    - śmietanki: 50 mililitrów

Suflet czekoladowo-gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko. Odstawiamy i miksujemy w rozdrabniaczu. Serek również miksujemy i mieszamy z kaszą. Dodajemy żółtka jajek roztarte wcześniej z cukrem. Doprawiamy imbirem. Dodajemy startą skórkę z cytryny i mąkę i mieszamy.Dodajemy śmietankę.
  • 2. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy ostrożnie widelcem.

    Napełniamy powstałą masą naczynia do mufinek wysmarowane wcześniej masłem.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wciskamy do sufletu.

    Pieczemy w 180 C około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy