Sucharki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
    130 g brązowego cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    50 g drożdży
    100 g rozpuszczonego masła roślinnego
    4 żółtka
    szczypta soli

Sucharki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i rozcieramy z 1 łyżką cukru i mlekiem (mleko nie może być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto.
  • 3. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem- trochę ciasta mi zostało). Ciasto nakładamy do maksymalnie 2/3 wysokości foremki, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut..
  • 4. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
    Na drugi dzień ciasto kroimy na plasterki o grubości około 0,7 cm i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy