Staropolska zupa migdałowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Staram się przyrządzać wykwintne dania. Zupa, którą przygotowuję na Wigilię, jest wyśmienita i mojej rodzinie zawsze bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 1 szklanka migdałów
    ● 6 szklanek mleka 3,2-proc.
    ● cukier do smaku
    ● 10 dag ryżu

Staropolska zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie migdały przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno siekamy.
  • Staropolska zupa migdałowa 2. Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone migdały i podgrzewamy 15 minut na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Odstawiamy i przykrywamy, aby na mleku nie zrobił się kożuch.
  • 3. Tuż przed podaniem do gorącej zupy dodajemy cukier (tyle, ile lubimy, by zupa była odpowiednio słodka) i dokładnie mieszamy, aż się całkowicie
    rozpuści.
  • 4. Ryż gotujemy na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy i wkładamy odpowiednie porcje na talerze. Wlewamy
    zupę migdałową. Możemy ją udekorować obranymi ze skórki całymi migdałami. Podajemy na ciepło.

Porady

● Do gotującego się mleka możemy dodać kawałek kory cynamonu (lub szczyptę mielonego) i łyżeczkę cukru waniliowego. ● Zupę możemy podać z grzankami z pieczywa tostowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy