Spaghetti Bolognese (Bolońskie)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze wychodzi smaczne i perfekcyjne

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
    cebula
    5 dag sera żółtego (najlepszy byłby parmezan)
    czosnek - 3 ząbki
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka oregano
    łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    sól do smaku
    łyżeczka bazylii
    łyżka oliwy
    puszka pomidorów krojonych w soku pomidorowym
    3/4 opakowania makaronu spaghetti

Spaghetti bolognese (bolońskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy i smażymy aż się całe zetnie mieszając co jakiś czas. Wlewamy pomidory i dusimy razem chwilę. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Posypujemy startym serem.

Porady

można doprawić bardziej na ostro, dodając chilli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy