Spaghetti ala bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać do nich mięso i podsmażać cały czas mieszając tak aby mięso było w drobnych kawałeczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Po około 5 minutach wrzucić marchewkę i dalej wszystko dusić na małym ogniu kolejne 5 minut. Dodać pomidory z puszki i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę papryki ostrej i szczyptę słodkiej oraz po łyżeczce suszonych ziół : bazylii i oregano. Zabielić mlekiem. Dusić wszystko razem jeszcze kilka minut pod przykryciem.
2.Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na makaron wylać gotowy gorący mięsno - pomidorowy sos.
Komentarze