Śmietanowo-owocowy miks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
ze szczyptą soli i cukrami.
Stopniowo dodajemy żółtka.
Wsypujemy mąki z proszkiem
i dalej ubijamy. Ciasto wylewamy
na blachę i pieczemy ok.
35 minut w 180 °C. Studzimy
2.Owoce myjemy i osuszamy.
Masa I: truskawki miksujemy z cukrem i śmietaną. Wsypujemy
śnieżkę i ubijamy. 2 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w małej
ilości gorącej wody, studzimy.
Wlewamy do masy i miksujemy.
Chłodzimy.
3.Masa II: 2 śnieżki ubijamy
z mlekiem i dzielimy na pół. Do
jednej części wsypujemy jagody,
wlewamy 2 łyżki rozpuszczonej
żelatyny i miksujemy.
Odstawiamy do stężenia.
4.Masa III: do drugiej części
bitej śmietany dodajemy resztę
rozpuszczonej żelatyny i odstawiamy
do stężenia.
5.Biszkopt kroimy w poprzek
na 2 części. Na jedną wykładamy
masę I i chłodzimy. Wykładamy
masę II (trochę zostawiamy
do dekoracji). Przykrywamy
drugim biszkoptem. Rozsmarowujemy
masę III. Dekorujemy.
Komentarze