Śmietanowo-owocowy miks

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten deser wymyśliłam sama. Jest łatwy do zrobienia i smaczny. Po prostu „niebo w gębie”.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● szkl. cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1,5 łyżeczki proszku do piecz.
    ● sól.
    Masy: 3 śnieżki
    ● 1,5 szkl. truskawek
    ● 6 łyżek żelatyny
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● szkl. jagód
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● 20 dag śmietany 12-proc.

Śmietanowo-owocowy miks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    ze szczyptą soli i cukrami.
    Stopniowo dodajemy żółtka.
    Wsypujemy mąki z proszkiem
    i dalej ubijamy. Ciasto wylewamy
    na blachę i pieczemy ok.
    35 minut w 180 °C. Studzimy
  • 2. Owoce myjemy i osuszamy.
    Masa I: truskawki miksujemy z cukrem i śmietaną. Wsypujemy
    śnieżkę i ubijamy. 2 łyżki
    żelatyny rozpuszczamy w małej
    ilości gorącej wody, studzimy.
    Wlewamy do masy i miksujemy.
    Chłodzimy.
  • 3. Masa II: 2 śnieżki ubijamy
    z mlekiem i dzielimy na pół. Do
    jednej części wsypujemy jagody,
    wlewamy 2 łyżki rozpuszczonej
    żelatyny i miksujemy.
    Odstawiamy do stężenia.
  • 4. Masa III: do drugiej części
    bitej śmietany dodajemy resztę
    rozpuszczonej żelatyny i odstawiamy
    do stężenia.
  • 5. Biszkopt kroimy w poprzek
    na 2 części. Na jedną wykładamy
    masę I i chłodzimy. Wykładamy
    masę II (trochę zostawiamy
    do dekoracji). Przykrywamy
    drugim biszkoptem. Rozsmarowujemy
    masę III. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy