Smalczyk z miętą

0 (0 ocen)

Dobrze znane smarowidło do chleba z ziołowym dodatkiem - miętą.

Składniki:

  • 700 g słoniny bez skóry
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka mięty
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

Smalczyk z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalczyk z miętą 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę i topić na małym ogniu, w szerokim rondlu, aż utworzą się skwarki (ok. 30 min). Słoninę należy często mieszać, zwłaszcza na początku wytapiania.
  • Smalczyk z miętą 2. Następnie dodać posiekany czosnek i miętę, wsypać kminek. Całość dusić jeszcze 5 - 7 min. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku. Przełożyć do pojemnika, a po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy