Smaczny Mintaj Agi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest zdrowa , smaczna i wymyślona przeze mnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g Mintaja mrożonego
    3 łyżki oliwy
    szczypta suszonej bazylii , tymianku , rozmarynu(mniejsza szczypta)
    sól , pieprz do smaku
    3 duże różyczki brokuł
    2 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej
    kajzerka kukurydziana lub pszenna
    plasterek cytryny do przystrojenia
    szczypta szczypiorku

Smaczny mintaj agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić, opłukać Mintaja i natrzeć ziołami , solą , pieprzem i 3 łyżkami oliwy. Odstawić na 10 - 15 min.
    Rybę pieczemy15- 20 min w temp. 180 °C w naczyniu żaroodpornym.
    Gotujemy różyczki brokułu , tak aby nie były zbyt miękkie .
    Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą . Chwilę smażymy tak aby mieszanka nie była zbyt gęsta .
    Wyjmujemy gotowy , odsączony brokuł i układamy na talerz polewając bułką tartą z masłem, upieczoną rybę układamy obok ,dekorując plasterkiem cytryny .
    Na koniec kładziemy kajzerkę posypana szczyptą szczypiorku . Życzę SMACZNEGO ! :)

Porady

Do większej ilości ryby można zrobić lekki i delikatny sos śmietanowy ze szczyptą koperku :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy