1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno potem dodajemy cukier i dalej ubijając wlewamy żółtka. Do ubitej masy wsypujemy powoli i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszając.
Wlewamy na blaszkę i pieczemy. Pieczemy przez ok. 20 min w 180 stopniach.
W między czasie rozpuszczamy galaretkę w 1,5 litra wody - odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do galaretki gdy już lekko tężeje.
Lekki krem:
3 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy mąkę i żółto - wlewamy do gotującego się mleka. Gotowy budyń chłodzimy. Pół kostki margaryny rozcieramy z zimnym budyniem.
Polewa czekoladowa:
Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy energicznie mieszając.
Na biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami. Na to wykładamy lekki krem. Na wierzch kremu układamy ciasteczka " z dziurką" . Potem polewamy " swobodnie " polewą czekoladową.
Porady
Żeby biszkopt nie wchłoną galaretki można go posypać fixem do śmietany.
Komentarze