pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier drobny 3/4 szklanki, twaróg 20 dag/śmietankowy, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 30 dag, polewa cukrowa: - w opisie

Pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba
  • etap 2. wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć
  • etap 3. tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto
  • etap 4. do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając
  • etap 5. ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne
  • etap 6. LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy