Śledzie w sosie winegret

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do sosu można dołożyć też musztardę, jak kto lubi.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śledzie: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - papryka marynowana: 2 sztuki
    - sos winegret - sok z cytryny: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek lub olej: 0.5 szklanki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól: 1 szczypta

Śledzie w sosie winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w mleku, odsączyć, pokroić na kawałki.
    Cebulę obrać i razem z papryką pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą , solą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
    Po tym czasie, na półmisku ułożyć liście sałaty, wyłożyć na nie śledzie, udekorować plasterkiem cytryny, koperkiem i pomidorkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy