Sernik w biszkopcie

0 (0 ocen)

trochę inny serniczek .....

Składniki:


  • BISZKOPT
    mąka tortowa 1 szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    jaja 4 sztuki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    NADZIENIE
    ser biały z wiaderka 50 dkg
    śmietana 30 % 400 mililitrów
    cukier 1/2 szklanki
    aromat waniliowy 5 kropli
    jajko 2 sztuki
    sól 1 szczypta
    sok z cytryny 3 łyżki
    żelatyna 3 łyżki
    DODATKOWO
    cukier puder
    tłuszcz do formy

Sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier nadal ubijając.
    Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, dodać mąkę dokładnie wymieszać łyżką.
    Piec w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni, około 20 minut, do suchego patyczka.( tortownica o średnicy 26 cm).
    Wystudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
    Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody, odstawić. Przed dodaniem do masy rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofali.
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem połowy cukru.
    Żółtka z resztą cukru i aromatem waniliowym, utrzeć na puszystą masę.
    Dodać do masy jajecznej, ser, żelatynę , wymieszać mikserem.
    Połączyć masę serową z ubitą śmietaną i ubitymi białkami, delikatnie wymieszać.
    Spód ciasta włożyć do tortownicy. Rozsmarować równo krem, przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie docisnąć.
    Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Podobne przepisy