Sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na sztywną pianę, dodawać powoli cukier nadal ubijając.
Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, dodać mąkę dokładnie wymieszać łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni, około 20 minut, do suchego patyczka.( tortownica o średnicy 26 cm).
Wystudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody, odstawić. Przed dodaniem do masy rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofali.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem połowy cukru.
Żółtka z resztą cukru i aromatem waniliowym, utrzeć na puszystą masę.
Dodać do masy jajecznej, ser, żelatynę , wymieszać mikserem.
Połączyć masę serową z ubitą śmietaną i ubitymi białkami, delikatnie wymieszać.
Spód ciasta włożyć do tortownicy. Rozsmarować równo krem, przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie docisnąć.
Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze