Sernik malinowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię piec i równie chętnie korzystam z przepisów mojej babci, jak i nowinek kulinarnych. Moimp omysłem jest sernik z serka mascarpone.

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone
    2 galaretki malinowe
    2 galaretki truskawkowe
    słoik dżem malinowego (330 ml)
    1 op. małych biszkoptów
    różnokolorowe kwiatki i listki waflowe do dekoracji

Sernik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki przegotowanej gorącej wody i studzimy.
  • Sernik malinowy 2. Galaretki malinowe dodajemy serki mascarpone i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy na gładką masę.
  • 3. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową i dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa całkowicie stężała.
  • 4. Galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Tężejące galaretki wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.
  • 5. Przed podaniem sernik dekorujemy\ kwiatkami i listkami waflowymi.

Porady

● Ciasto można również przygotować z innych świeżych owoców (lub z puszki) i użyć dżemu o odpowiednim smaku. ● Na spód sernika możemy upiec cienki biszkopt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy