Sernik kruszankowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jest to przepis mojej babci - stary jak świat ale najlepszy na świecie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    2 łyżki kartoflanki
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dag margaryny
    1 jajko
    SER:
    1,5 kg sera
    2 szklanki cukru
    20 dag margaryny - jeśli ser jest tłusty to około 15 dag wystarczy
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kartoflanki
    olejek cytrynowy, rodzynki

Sernik kruszankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść i włożyc do lodówki na dwie godziny.
  • 2. Ser zmielić, jajka ubić z cukrem, margarynę rozpuścić.
    Do sera dodać rodzynki, olejek, kartoflankę, proszek, ubite jajka i roztopioną margarynę.
  • 3. Na blachę wyłożyc papier. Następnie 3/4 ciasta z lodówki zetrzeć na tarce prosto na blachę. Potem wyłożyć wymieszany ser i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50min.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy