Jest to przepis mojej babci - stary jak świat ale najlepszy na świecie.
4 godz.
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki
2 łyżki kartoflanki
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
1 jajko
SER:
1,5 kg sera
2 szklanki cukru
20 dag margaryny - jeśli ser jest tłusty to około 15 dag wystarczy
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kartoflanki
olejek cytrynowy, rodzynki
Sernik kruszankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść i włożyc do lodówki na dwie godziny.
2.Ser zmielić, jajka ubić z cukrem, margarynę rozpuścić.
Do sera dodać rodzynki, olejek, kartoflankę, proszek, ubite jajka i roztopioną margarynę.
3.Na blachę wyłożyc papier. Następnie 3/4 ciasta z lodówki zetrzeć na tarce prosto na blachę. Potem wyłożyć wymieszany ser i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50min.
Smacznego :)
Komentarze