SERNIK JOGURTOWO-CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

jako wielbicielka serników naprawdę polecam ten przepis

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • CIASTO;2 1/3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru,1/3szklanki mleka,1/3szklanki oleju,5 jajek,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    MASA;700g śmietany 36%,800g jogurtu naturalnego,500g serka homogenizowanego,150g czekolady deserowej,sok z cytryny,cukier puder do smaku,2opak.galaretki czerwonej,4 łyżeczki żelatyny.
    DODATKOWO;50g czekolady deserowej,wafle w kształcie rożków do lodów(7 dużych i 7 małych)

Sernik jogurtowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO;Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka i dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy(25*30cm).Piec 50 min w temperaturze 180.
    MASA;Śmietanę ubić,dodawać cukier,sok z cytryny,jogurt,delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części.Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody.Do jednej części masy dodać przestudzoną żelatynę i roztopioną czekoladę.Do drugiej masy dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną z żelatyną w szkl gorącej i wody.
    ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Rożki napełnić częścią masy czekoladowej.Na jeden płat ciasto wyłożyć połowę masy z galaretką. Ułożyć rożki wyłożyć resztę masy z galaretką.Przykryć drugim płatem ciasta.Posmarować pozostałą masą czekoladową.Posypać startą czekoladą

Komentarze

Podobne przepisy