400 g herbatników (twardych),
1 kg sera (można użyć wiaderkowego) półtłustego,
1-1,5 szklanki cukru,
2 jajka,
200 g masła,
2-5 łyżek mąki ziemniaczanej (jeśli używamy sera wiaderkowego o bardziej płynnej konsystencji dajemy więcej mąki ziemniaczanej -5 łyżek, jeśli używamy sera własnoręcznie mielonego dajemy tylko 2 łyżki),
100 ml mleka,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii,
opcjonalnie 50 g rodzynek i cukier puder do posypania
Sernik gotowany ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 20x30 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy jedną warstwę herbatników.
2.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, ser. Mleko, jajka i mąkę ziemniaczaną miksujemy, dodajemy do masy w garnku. Gotujemy (powinna powstać masa o konsystencji mascarpone), dodajemy sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, rodzynki, ewentualnie dodajemy więcej cukru do smaku. Mieszamy, jeśli masa jest bardzo płynna rozrabiamy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej w odrobinie mleka i dodajemy do masy, ponownie gotujemy.
3.Ciepłą masę wykładamy partiami na herbatniki (u mnie wyszły 3 warstwy masy). Ostatnią warstwę masy serowej posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze