Sernik gotowany ekspresowy

0 (0 ocen)

Szybki i pyszny

Składniki:

  • 400 g herbatników (twardych),
    1 kg sera (można użyć wiaderkowego) półtłustego,
    1-1,5 szklanki cukru,
    2 jajka,
    200 g masła,
    2-5 łyżek mąki ziemniaczanej (jeśli używamy sera wiaderkowego o bardziej płynnej konsystencji dajemy więcej mąki ziemniaczanej -5 łyżek, jeśli używamy sera własnoręcznie mielonego dajemy tylko 2 łyżki),
    100 ml mleka,
    sok z 1 cytryny,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii,
    opcjonalnie 50 g rodzynek i cukier puder do posypania

Sernik gotowany ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 20x30 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy jedną warstwę herbatników.


  • 2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, ser. Mleko, jajka i mąkę ziemniaczaną miksujemy, dodajemy do masy w garnku. Gotujemy (powinna powstać masa o konsystencji mascarpone), dodajemy sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, rodzynki, ewentualnie dodajemy więcej cukru do smaku. Mieszamy, jeśli masa jest bardzo płynna rozrabiamy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej w odrobinie mleka i dodajemy do masy, ponownie gotujemy.
  • 3. Ciepłą masę wykładamy partiami na herbatniki (u mnie wyszły 3 warstwy masy). Ostatnią warstwę masy serowej posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy