Ekspresowy sernik gotowany

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kremowy, wilgotny i ekspresowy wykonaniu, tym razem przygotowany z serka homogenizowanego typu "Danio".

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 budynie waniliowe z cukrem
    2 jajka
    2 łyżki mleka w proszku
    250 g masła
    1/2 szklanki mleka

    Ponad to:
    200 g herbatników
    100 g czekolady
    2 łyżki mleka
    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Ekspresowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Proszek budyniowy wsypać do miski, dodać ser, jajka, 1/2 szklanki mleka i mleko w proszku wszystko razem zmiksować. Tak powstałą masę wymieszać dokładnie z ostudzonym masłem, a następnie podgrzewać aż się zagotuje. Należy pamiętać aby bardzo intensywnie mieszać masę, ponieważ może się przypalić. Gotować ok 2-3 minut, a następnie zdjąć z ognia. Keksówkę o wymiarach 25-13 cm wyłożyć folią spożywczą, ja mam silikonową formę, więc nie muszę tego robić. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej, przykryć ser herbatnikami i wylać drugą połowę masy serowej, na samym końcu znów położyć herbatniki. Sernik wstawić na 2 godziny do lodówki aby stężał.
    Następnie sernik wyjąć z formy. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi. Zostawić do stężenia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować