Ekspresowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i ostudzić. Proszek budyniowy wsypać do miski, dodać ser, jajka, 1/2 szklanki mleka i mleko w proszku wszystko razem zmiksować. Tak powstałą masę wymieszać dokładnie z ostudzonym masłem, a następnie podgrzewać aż się zagotuje. Należy pamiętać aby bardzo intensywnie mieszać masę, ponieważ może się przypalić. Gotować ok 2-3 minut, a następnie zdjąć z ognia. Keksówkę o wymiarach 25-13 cm wyłożyć folią spożywczą, ja mam silikonową formę, więc nie muszę tego robić. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej, przykryć ser herbatnikami i wylać drugą połowę masy serowej, na samym końcu znów położyć herbatniki. Sernik wstawić na 2 godziny do lodówki aby stężał.
Następnie sernik wyjąć z formy. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi. Zostawić do stężenia polewy. Smacznego!
Komentarze