Semifreddo mocnojagodowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Semifreddo jest lekkim, mrożonym deserem o aksamitnej konsystencji. Przypomina lody, jednak jak nazwa tego deseru wskazuje, nie jest nimi do końca:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana 36%: 500 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier puder: 8 łyżeczek
    - jagody: 1 szklanka

Semifreddo mocnojagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Semifreddo mocnojagodowe 1. Jajka dokładnie umyć, po czym sparzyć wrzącą wodą. Zmiksować je na puch z 6 łyżeczkami cukru. Śmietanę ubić, dodając 2 łyżeczki cukru pudru.
    Jajka dodać do bitej śmietany, wymieszać. Dodać owoce, ponownie delikatnie wymieszać. Masę przelać do keksówki 28 x 11 cm lub litrowego pojemnika po lodach. Wstawić do zamrażarki na 2 - 2.5 godziny.
    Można oczywiście mrozić je dłużej. Wtedy wystarczy wyjąć semifreddo z zamrażarki ok. 15 minut przed podamiem, aby się trochę rozmroziło.

Komentarze

Podobne przepisy