Schabowe roladki z bulgurem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bulgur ( turecka kasza) można zastąpić kaszą kuskus.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki

    4 kotlety schabowe
    szklanka kaszy bulgur
    8 pieczarek
    2 cebule
    po garści świeżej kolendry ,mięty i natki pietruszki
    jajko
    sól ,pieprz
    smalec do smażenia
    400 ml bulionu wołowego
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego

Schabowe roladki z bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety cienko rozbiłem ,oprószyłem z obu stron solą i pieprzem.
    Bulgur zalałem gorącym bulionem warzywnym ,przykryłem i czekałem do momentu kiedy spęczniał i stał się miękki.
    Cebulę posiekałem w drobną kostkę ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) zeszkliłem cebulę i posmażyłem z pieczarkami. Wymieszałem razem z osączonym bulgurem ,jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Masę układałem na każdego kotleta zawijając w roladki i spinając klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek).
    Na rozgrzanym smalcu podsmażyłem z obu stron roladki ,następnie przełożyłem na talerz. Tłuszcz wlałem do rondelka ,dodałem posiekaną cebulę ,którą zeszkliłem. Zalałem gorącym bulionem wołowym ,dodałem liście laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowałem ,dodałem roladki i dusiłem pod przykryciem ok 20 min.
    Po tym czasie roladki wyciągnąłem z bulionu ,przykryłem folią aby nie ostygły. Cebulę w bulionie zblendowałem i zredukowałem sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy