Sałatka śródziemnomorska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jej smak przywołuje wspomnienia z wakacji nad ciepłym morzem. Czasem robi ją córka, czasem ja.

Składniki:

  • ● 10 dag sera feta
    ● 1 czerwona papryka
    ● 1 cebula
    ● kilka czarnych i zielonych oliwek
    ● 1 średni pomidor
    ● pół średniej kapusty pekińskiej
    ● 1 mała kalarepa
    ● 1 ogórek zielony
    Sos: pół szklanki oliwy
    ● 1-2 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● pół łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
    ● 1 łyżeczka świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia

Sałatka śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos: oliwę dokładnie
    mieszamy z rozgniecionym
    w prasce czosnkiem
    i pozostałymi przyprawami
    na jednolity,
    gładki sos.
  • 2. Warzywa myjemy,
    osuszamy i kroimy
    w kostkę. Kapustę
    pekińską siekamy.
    Przekładamy do salaterki,
    dodajemy
    pokrojoną w kostkę
    fetę i przekrojone na
    pół oliwki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy
    i odstawiamy na godzinę, by
    sałatka się przegryzła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy