Jej smak przywołuje wspomnienia z wakacji nad ciepłym morzem. Czasem robi ją córka, czasem ja.
Składniki:
● 10 dag sera feta
● 1 czerwona papryka
● 1 cebula
● kilka czarnych i zielonych oliwek
● 1 średni pomidor
● pół średniej kapusty pekińskiej
● 1 mała kalarepa
● 1 ogórek zielony
Sos: pół szklanki oliwy
● 1-2 ząbki czosnku
● sól, pieprz
● pół łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
● 1 łyżeczka świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia
Sałatka śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy sos: oliwę dokładnie
mieszamy z rozgniecionym
w prasce czosnkiem
i pozostałymi przyprawami
na jednolity,
gładki sos.
2.Warzywa myjemy,
osuszamy i kroimy
w kostkę. Kapustę
pekińską siekamy.
Przekładamy do salaterki,
dodajemy
pokrojoną w kostkę
fetę i przekrojone na
pół oliwki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy
i odstawiamy na godzinę, by
sałatka się przegryzła.
Komentarze