Sałatka śródziemnomorska

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolekcjonuję przepisy i lubię gotować szybko, smacznie i zdrowo. Moją specjalnością są desery i sałatki, przyrządzane głównie dla męża.

Składniki:

  • ● 30 dag makaronu penne rigate
    ● po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
    ● 2 pomidory
    ● puszka tuńczyka w oleju
    ● po kilka czarnych oliwek i kaparów
    ● kilka listków bazylii
    Sos: ząbek czosnku
    ● 5 łyżek oliwy z oliwek
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 1/2 łyżeczki oregano
    ● gałązka świeżej mięty
    ● łyżeczka ostrej musztardy
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Polewamy łyżeczką oliwy
    z oliwek, mieszamy.
  • Sałatka śródziemnomorska 2. Pomidory sparzamy, obieramy
    ze skórki, wydrążamy nasiona,
    a miąższ kroimy w kostkę.
    Papryki myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne i kroimy na
    kawałki. Oliwki przekrawamy
  • 3. Tuńczyka osączamy z oleju,
    dzielimy na kawałki. Mieszamy
    z makaronem i warzywami. Posypujemy
    oliwkami, kaparami
    i posiekanymi listkami bazylii.
  • 4. Sos: musztardę ucieramy
    z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy
    przyprawy, zmiażdżony
    czosnek i posiekaną miętę. Polewamy
    sałatkę.

Porady

● Zamiast czarnych oliwek możemy użyć równie dobrze zielonych, np. nadziewanych papryką. Wówczas ich nie przekrawamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować