Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

Prosta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych
    3 kwaskowe jabłka
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 puszka zielonego groszku
    6 ogórków kiszonych
    1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków
    1 cebula
    5-6 łyżek majonezu

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy