Sałatka po rybacku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

To ulubiona sałatka mojego syna Stasia.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 kg sprawionych ryb lub filetów (mogą być mrożone)
    ● 5-6 ziemniaków
    ● 2 ogórki
    ● 3-4 pomidory
    ● kilka piórek szczypiorku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 20-30 czarnych oliwek bez pestek
    ● czerwona papryka
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● 50 ml oliwy ● sól

Sałatka po rybacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy. Wkładamy
    do wrzątku
    z dodatkiem 1/2 łyżeczki
    soli i 1 łyżki
    soku z cytryny. Gotujemy
    ok. 10 minut
    na małym ogniu.
    Wyjmujemy.
    Usuwamy skórę
    i ości. Mięso kroimy
    w kawałki.
  • 2. Ogórki, pomidory, paprykę
    i zieleninę myjemy. Ogórki
    obieramy, kroimy w plasterki
    i solimy. Lekko osączamy.
    Z papryki usuwamy gniazdo
    nasienne, miąższ kroimy
    w cienkie paski. Pomidory kroimy
    w kawałki. Zieleninę osuszamy
    i siekamy.
  • 3. Ziemniaki szorujemy. Gotujemy
    w mundurkach. Studzimy.
    Obieramy i kroimy w kostkę.
    Mieszamy z warzywami,
    oliwkami i rybą.
  • 4. Oliwę mieszamy z resztą
    soku, solą i zieleniną (łyżkę natki
    odkładamy). Polewamy sałatkę.
    Posypujemy resztą natki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy