Sałatka ogórkowa z fasolką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Przygotowuję dużo rozmaitych przetworów, a część rozdaję przyjaciołom. Bardzo lubię przyrządzać sałatki, bo pasują do wielu dań.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 kg ogórków
    ● 2 kg żółtej fasolki szparagowej
    ● 1 kg cebuli
    ● sól
    Zalewa:
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 1 szkl. octu
    ● 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
    ● 4 łyżki soli
    ● 2 szkl. cukru
    ● pieprz

Sałatka ogórkowa z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy
    i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy, przekrawamy
    na pół i kroimy w cienkie
    półtalarki.
  • 2. Fasolki myjemy, odcinamy
    końcówki, kroimy na pół.
    Gotujemy w osolonej wodzie
    około 20 minut. Odcedzamy
    na sicie i studzimy.
  • 3. Przygotowujemy zalewę:
    olej mieszamy z octem oraz
    przecierem pomidorowym.
    Wsypujemy sól i cukier, dokładnie
    mieszamy. Doprawiamy
    do smaku pieprzem.
  • Sałatka ogórkowa z fasolką 4. Ogórki, fasolkę i cebule
    mieszamy z zalewą. Przekładamy
    do wyparzonych słoików.
    Pasteryzujemy około
    15 minut.

Porady

● Ogórki i cebulę można posolić i odstawić, aż puszczą sok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy