Przepis na to ciasto mam z ksiązki Siostry Anastazji. Połączenie sera,maku i orzechów.
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto;
-25 dag maki
-10 dag masła
-10 dag cukru pudru
-2 żółtka
-3-4 łyżki śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa;
-25 dag maku
-0,5 szkl cukru
-2 jajka
-1 łyżka masła
-1 łyżka miodu
-olejek migdałowy
Masa orzechowa;
-35 dag orzechów włoskich
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka masła
-1/2 szkl mleka
-2 białka
Masa serowa;
-1/2 kg sera
-20 dag masła
-6 jajek
-40 dag cukru pudru
-10 dag rodzynek
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
-1 łyżka mąki pszennej
1.Ciasto;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do blaszki o wym 25/20 i schować do lodówki.
Masa makowa;
Mak sparzyć trzy razy. Zmielić trzykrotnie,dodać masło,cukier,olejek,miód i ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa;
Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier,masło,wymieszać i wystudzić.Do zimnej masy dodać ubitą pianę z białek.
Masa serowa;
Ser zmielić trzy razy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodając po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsypać budyń,mąkę i rodzynki i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Komentarze