Rzeszowiak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis na to ciasto mam z ksiązki Siostry Anastazji. Połączenie sera,maku i orzechów.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto;
    -25 dag maki
    -10 dag masła
    -10 dag cukru pudru
    -2 żółtka
    -3-4 łyżki śmietany
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa;
    -25 dag maku
    -0,5 szkl cukru
    -2 jajka
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka miodu
    -olejek migdałowy

    Masa orzechowa;
    -35 dag orzechów włoskich
    -3/4 szkl cukru
    -1 łyżka masła
    -1/2 szkl mleka
    -2 białka

    Masa serowa;
    -1/2 kg sera
    -20 dag masła
    -6 jajek
    -40 dag cukru pudru
    -10 dag rodzynek
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -1 opakowanie budyniu śmietankowego
    -1 łyżka mąki pszennej

Rzeszowiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do blaszki o wym 25/20 i schować do lodówki.

    Masa makowa;
    Mak sparzyć trzy razy. Zmielić trzykrotnie,dodać masło,cukier,olejek,miód i ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Masa orzechowa;
    Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier,masło,wymieszać i wystudzić.Do zimnej masy dodać ubitą pianę z białek.

    Masa serowa;
    Ser zmielić trzy razy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodając po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsypać budyń,mąkę i rodzynki i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

    Przełożenie;
    Kruche ciasto-masa makowa-masa orzechowa-masa serowa. Piec 75min temp 160-180*C.

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy