Rzeszowiak

5 (200 ocen)

  • 60 min

Połączenie różnych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    20 dkg mąki pszennej
    10 dkg margaryny
    5 dkg cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA ORZECHOWA:
    30 dkg orzechów włoskich
    3 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 białka
    MASA MAKOWA:
    30 dkg maku
    1 łyżka masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    troszeczkę olejku arakowego
    MASA SEROWA:
    1 kg sera białego trwarogowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    25 dkg margaryny
    5 jajek
    10 dkg rodzynek
    1 budyń cytrynowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    troszeczkę olejku cytrynowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rzeszowiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rzeszowiak 1. Z podanych składników na ciasto kruche miesimy ciasto i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rzeszowiak 2. Masa orzechowa: zmielone orzechy zalać mlekiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, do tego dodać orzechy i pianę z białek.
    Dać kupkami na ciasto kruche.
  • Rzeszowiak 3. Masa makowa: mak zaparzyć i zmielić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, potem mak, pianę ubitą z białek i olejek arakowy. Wszystko dobrze wymieszać i dać pomiędzy orzechy.
  • Rzeszowiak 4. Masa serowa: ser zmielić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać ser , pianę ubitą z białek i resztę składników, dobrze wymieszać. Ser wyłożyć na mak i orzechy.
  • Rzeszowiak 5. Ciasto dać do piekarnika i piec ponad godzinę w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować