Rzeszowiak Siostry Anastazji

4.39 (187 ocen)

Jest to niesamowite ciasto 3 w 1,gdyż składa się z trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.

Składniki:

  • 25 dag maki pszennej
    15 dag masła
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    3-4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    25 dag maku
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    olejek migdałowy

    Masa orzechowa:
    35 dag orzechów włoskich
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki mleka
    2 białka

    Masa serowa:
    1/2 kg białego sera
    20 dag masła
    6 jajek
    40 dag cukru pudru
    10 dag rodzynek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.39 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rzeszowiak siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto.
    Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek.
    Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek.
    Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka.
    Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować