Rzeszowiak.

4.99 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe ciasto, w naszej rodzinie od bardzo dawna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    7 białek
    1.5 szklanki cukru pudru
    10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    biszkopt:
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    1 szklanka mleka
    7 żółtek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    kostka margaryny
    dodatkowo: 1 łyżka kawy mielonej, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy

Rzeszowiak. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka z kawą 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy nierówno naszą masę białkową, posypujemy ją kawą.
  • biszkopt 2. Robimy biszkopt z 4 jajek. Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy delikatnie na nasze białka z kawą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
  • 3. Zabieramy się za masę. Żółtka mieszamy z cukrami i mąką. Gotujemy szklankę mleka i wlewamy naszą masę żółtkową. Gotujemy budyń dobrze mieszając by nam się nie przypalił.
    Jak już mamy wystudzone ciasto kroimy je na pół, do zimnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy gładką masę.Smarujemy ciasto kremem, możemy zostawić odrobinę masy na wierzch. Polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować