Ryżowe jabłuszko z masłem, cynamonem i serkiem homogenizowanym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na śniadanie!

  • 30 min

Składniki:

  • Na 1 sztukę :
    - 1 duże, słodkie jabłko
    - surowy ryż
    - cynamon lub przyprawa do szarlotki
    - pół łyżeczki masła
    - cukier
    - homogenizowany serek (ja wybrałam brzoskwiniowy)

Ryżowe jabłuszko z masłem, cynamonem i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłuszka odkrawamy czapę i wydrążamy je w środku.
  • 2. Wsypujemy surowy ryż do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę przyprawy do szarlotki lub 3/4 łyżeczki cynamonu, całość delikatnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała ryż z centymetrowym zapasem.
  • 3. Jabłuszko wstawiamy do parowaru na 25 minut (jeśli chcecie zrobić to w piekarniku, ryż, którym nadziejecie jabłko polecam wcześniej ugotować i wtedy skracamy czas pieczenia do 15 minut).
  • 4. Po wyłożeniu jabłka na talerz delikatnie rozłożyłam ryż widelcem, dodałam masło i wymieszałam. Posypałam całość odrobiną przyprawy do szarlotki i cukru oraz dodałam 2 łyżeczki brzoskwiniowego serka homogenizowanego.

Porady

Jeśli chcesz otrzymać mniej rozgotowane jabłko skróć czas parowania bądź pieczenia. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy