Ryżowe jabłuszko z masłem, cynamonem i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jabłuszka odkrawamy czapę i wydrążamy je w środku.
2.Wsypujemy surowy ryż do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę przyprawy do szarlotki lub 3/4 łyżeczki cynamonu, całość delikatnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała ryż z centymetrowym zapasem.
3.Jabłuszko wstawiamy do parowaru na 25 minut (jeśli chcecie zrobić to w piekarniku, ryż, którym nadziejecie jabłko polecam wcześniej ugotować i wtedy skracamy czas pieczenia do 15 minut).
4.Po wyłożeniu jabłka na talerz delikatnie rozłożyłam ryż widelcem, dodałam masło i wymieszałam. Posypałam całość odrobiną przyprawy do szarlotki i cukru oraz dodałam 2 łyżeczki brzoskwiniowego serka homogenizowanego.
Porady
Jeśli chcesz otrzymać mniej rozgotowane jabłko skróć czas parowania bądź pieczenia. :)
Komentarze