Ryżowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Lekka i pyszna zapiekanka ryżowa z jabłkiem.

  • 35 min

Składniki:

  • 15 dkg ryzu,
    1/2 l mleka,
    10 dkg rodzynek,
    3 jaja,
    2 jabłka,
    cukier wanilinowy,
    2 łyżki cukru,
    10 dkg masła,
    łyżka wódki do rodzynek,
    ew.suszona żurawina,
    szczypta soli

Ryżowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty ryż gotujemy ok 15 minut w osolonym mleku, pzrelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.
  • 2. Rodzynki moczymy w wodzie z dodatkiem wódki 0k 10 minut.
    Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • 3. Żołtka ucieramy z masłem na puch, dodajemy cukry.
    Powstała masę łączymy z ryżem, dodajemy rodzynki i pianę.
    Delikatnie mieszamy.
  • 4. Masę ryżową wykładamy do naczynia zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
    Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, ,układamy na ryzu.Na jabłka można nałożyć żurawinę.
    Zapiekamy w temp 180 stopni ok 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy