Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wszyscy bardzo lubimy to danie – kolorowe, zdrowe i pachnące przyprawami.

Składniki:

  • ● 30 dag ryżu arborio
    ● duży pomidor
    ● czerwona papryka
    ● 2 posiekane dymki ze szczypiorkiem
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● listki tymianku z 2-3 małych gałązek
    ● ok. 1 l bulionu warzywnego
    ● 2 łyżki mrożonej kukurydzy
    ● 2 łyżki mrożonego groszku
    ● 2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
    ● sól
    ● pieprz

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy na rozgrzaną
    oliwę. Smażymy ok.
    2 minut, mieszając. Wlewamy
    szklankę bulionu. Gotujemy
    na małym ogniu, aż ryż wchłonie
    płyn. Wlewamy drugą
    szklankę bulionu i gotujemy
    ryż do wchłonięcia płynu. Dodajemy
    kukurydzę i groszek.
    Ponownie partiami wlewamy
    bulion i gotujemy ryż, aż
    wchłonie płyn i będzie miękki.
  • 2. Pomidora i paprykę myjemy
    i osuszamy (pomidora obieramy).
    Usuwamy gniazda
    nasienne, a miąższ kroimy
    w kostkę. Z natką, koperkiem,
    tymiankiem i dymką ze szczypiorkiem
    dodajemy do ryżu.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy