Ryż z warzywami

4.48 (152 ocen)

  • 30 min

To idealne danie dla osób nie mających dużo czasu na przygotowanie posiłku. Jest bardzo sycące i nie zawiera niepotrzebnych tłuszczów. Porcja dla 3 osób.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    opakowanie 500g gotowych warzyw na patelnię
    0,75l. bulionu ( ja rozpuszczam 1 kostkę rosołową na litr wody, żeby nie był za słony)
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączymy składniki 1. W rondelku topimy łyżkę masła, na to wsypujemy ryż i mieszamy ok 2 minut, żeby się nie przypalił. Dolewamy bulionu, tak by nad ryżem było ok 2 cm.
    W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i mieszamy co jakiś czas dolewając również odrobinę bulionu i dusząc pod przykryciem.
    Ryż gotujemy ok 20 minut ciągle sprawdzając czy jest w nim jeszcze bulion. Jeśli ryż wszystko wpił, a nadal jest twardy, trzeba podlać jeszcze odrobiną bulionu. Uważać żeby ryż się nie przypalił! Miękki nie odcedzamy ani nie przelewamy wodą tylko dodajemy do duszonych warzyw. Mieszamy jeszcze chwilkę żeby resztki wody odparowały i podajemy do stołu.
    Smacznego!

Porady

Do ryżu z warzywami można dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś z kurczaka, pieczarki i kukurydzę. Ryż można ugotować w tradycyjny sposób, w osolonej wodzie, ale pamiętajmy że traci on wtedy wszystkie swoje wartości odżywcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować