Ryż jabłkowy pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znakomite danie na zimne zimowe wieczory. Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu, 5 jabłek, 2 jajka, śmietana 18% słodka, cukier, cynamon

Ryż jabłkowy pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszane jabłka z ryzem 1. gotujemy 2 saszetki ryżu (ok 12 minut), 5 jabłek obieramy i tarkujemy na tarce z większymi oczkami, ugotowany ryż łączymy z potarkowanymi jabłkami i dokladnie mieszamy.
  • kogel mogiel dodawany do ryżu 2. oddzielamy białka od żółtek i z żółtek robimy kogiel mogiel dodając 3 łyżeczki cukru-ucieramy do tego dodajemy 3/4 kubka śmietany słodkiej. wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy.
  • danie gotowe do zapiekania 3. uzyskaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a z oddzielonych białek ubijamy piane na sztywno i równomiernie rozprowadzamy po ryżu.
  • danie gotowe 4. wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do całkowitego zezłocenia się białka.
  • Smacznego 5. Smacznego!!!!

Porady

po upieczeniu można posypać do smaku cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy