Ryba w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem (może być też przyprawa kuchenna). Jajka wybić, roztrzepać z dwoma łyżkami wody.
Panierować rybę w jajku i bułce, smażyć na rumiano.
Marchew pietruszkę, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i pokroić w piórka albo kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju
. Dodać przygotowane warzywa. Podlać wodą, albo bulionem i dusić.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki albo kostkę, dodać do warzyw, wymieszać. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, oprószyć solą, dusić do miękkości.
Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić do smaku.
Przygotowany sos, wyłożyć na półmisek na przemian z rybą. Warstwa wierzchnia powinna być z sosu warzywnego.
Komentarze