Ryba w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rybka z warzywami.

  • 40 min

Składniki:

  • ryba 50 dag
    cebula 1 sztuka
    marchew 4 sztuki
    pietruszka 1 sztuka
    jabłko 1 sztuka
    koncentrat pomidorowy 4 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    cukier do smaku
    bułka tarta do panierowania
    jajka 2 sztuki
    olej do smażenia
    liść laurowy
    ziele angielskie

Ryba w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem (może być też przyprawa kuchenna). Jajka wybić, roztrzepać z dwoma łyżkami wody.

    Panierować rybę w jajku i bułce, smażyć na rumiano.

    Marchew pietruszkę, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i pokroić w piórka albo kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju
    . Dodać przygotowane warzywa. Podlać wodą, albo bulionem i dusić.
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki albo kostkę, dodać do warzyw, wymieszać. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, oprószyć solą, dusić do miękkości.
    Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić do smaku.

    Przygotowany sos, wyłożyć na półmisek na przemian z rybą. Warstwa wierzchnia powinna być z sosu warzywnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy