Ryba w occie

0 (0 ocen)

bez tego dania nie ma u mnie wigilii ani wiekszych uroczystości rodzinnych - dodatkowym plusem jest fakt, iż ocet likwiduje 90% ości :)

Składniki:

  • ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza)
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    - 1 duża cebula biała
    - liście laurowe, ziele angielskie
    Zalewa:
    - zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden litr wody 200 ml octu i 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli

Ryba w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy rybę w słoikach. Cebulę kroimy w krążki - nie za grube i wkładamy do ryby. Dokładamy kilka sztuk ziela i ze dwa listki laurowe na słoik.
    Składniki zalewy dodajemy do garnka i zagotowujemy delikatnie - tak żeby się cukier rozpuścił ale nie za mocno. Zalewamy rybę ( nie studzimy zalewy). Zakręcamy słoik. Ryba jest najlepsza po jednej , dwóch dobach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy