Ryż po holendersku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pożywna i smaczna potrawa jednogarnkowa .W sam raz jesienne chłody.

  • 50 min

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej

    3 duże cebule

    2 duże papryki (czerwona i żółta)

    4 pomidory

    200 g ryżu

    700 ml rosołu

    2 łyżki margaryny

    sól,pieprz,ostra i słodka papyka do smaku

    3 suszone grzybki


    200 g sera żółtego w kostce

Ryż po holendersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na margarynie.Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski.Podlać kilkoma łyżkami rosołu i dusić około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.Następnie wsypać ryż,przyprawić dość suto pieprzem i papryką,lekko posolić, wkruszyć grzybki.Zalać rosołem.Gotować na małym ogniu przez około 15 minut

    ....Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie,obrać ze skórki ,pokroić na cząstki.Dodać do potrawy i dusić około 5 minut. Minutę przed końcem duszenia dodać ser pokrojony w kostkę.

    ....Przed podaniem udekorować natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy