Ryż po hiszpańsku

4.5 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Często przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400 gram białego ryżu
    100 gram czarnego ryżu
    2 czerwone papryki
    1 duża cebula
    Pół puszki kukurydzy
    Pół puszki groszku
    1 łyżka oleju kokosowego
    Sól, pieprz
    curry
    Słodka i ostra papryka
    1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ryż po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż biały gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Czarny ryż gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę lub paski, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy ugotowany ryż oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Smażmy razem przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry.

Porady

Ryż możemy podać do pieczonego kurczaka ,lub razem z podsmażoną i pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować