Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką

0 (0 ocen)

bardzo polubiłam różne roladki, więc dziś kolejne

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    2 szk świeżych kurek
    1 średnia kalarepa
    1/2 szk kuskusu
    1 jajko
    1 łyżka kaszy manny
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    przyprawa ognisty smok do smaku
    bulion grzybowy ( tyle aby zakrył kuskus )

Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i naciąć w każdym kieszeń.
    Oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącym bulionem grzybowym tak aby minimalnie wystawał ponad kaszkę.
    Zakryć miseczkę talerzykiem i zostawić aż kuskus napęcznieje.
  • 3. W drugim rondelku zblanszować umyte kurki w osolonej wodzie.
    Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę i również zblanszować w osolonej wodzie.
  • 4. Gotowy kuskus wymieszać widelcem, dodać odcedzona kalarepę i kurki ( składniki mają być chłodne ), wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy i wymieszać.
    Kieszenie napełnić nadzieniem i każdy tak przygotowany filet zawinąć w folię spożywczą tworząc roladkę.
  • 5. W garnku ułożyć zafoliowane roladki, zalać wodą tyle aby były zakryte i gotować od zagotowania się wody 15 minut.
    Po ugotowaniu wyjąć je z wody, zdjąć folię i podawać z dowolnymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy