Roladka kawowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, to ciasto bez dodatku mąki było strzałem w dziesiątkę:)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mleczna czekolada: 115 gramów
    - kawa instant: 1 łyżeczka
    KREM:
    - śmietanka 30%: 250 mililitrów
    - biała czekolada: 150 gramów
    - likier kawowy: 3 łyżki

Roladka kawowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać stopioną czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie utrzeć. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 25x36 cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w formie na ok. 4 godz. lub dłużej.
  • 2. Śmietankę doprowadzić niemal do wrzenia. Czekoladę bardzo drobno posiekać, dodać do śmietanki, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać likier kawowy. Ostudzić, przykryć i wstawić na ok. 4 godz. do lodówki. Śmietankę ubić do konsystencji kremu. Ciasto wyjąć z formy, rozsmarować krem, zrolować, oprószyć cukrem pudrem. Schładzać ok. 2 godz.



Komentarze

Podobne przepisy