Rolada z truskawkami

0 (0 ocen)

Moja pierwsza.... Trochę wizualnie nie udana ale za to pyszna ;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy
    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    330 ml śmietanki 30%
    1 galaretka truskawkowa
    ok 10 truskawek
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    cukier puder
    srebrne perełki

Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwijanie rolady 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepły zawinąć w ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć. Ostudzić.
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. 3 łyżki śmietanki odłożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją ze śmietanką i taką gęstą masę wyłożyć na rozwinięty biszkopt. Powtykać truskawki, zwinąć i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i odłożoną bitą śmietaną.

Porady

Biszkopt lepiej zwinąć od węższej strony a nie tak jak ja od szerszej ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy