Rolada wielkanocna

0 (0 ocen)

Wiktoria i Szymek co roku przygotowują pisanki – prezenty dla najbliższych.

Składniki:

  • Na 2 rolady:
    20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    45 dag białej parzonej kiełbasy
    40 dag uprażonego ryżu
    40 dag pieczarek
    7 ugotowanych na twardo jajek
    op. wafli tortowych
    sól, pieprz, majeranek

    Sos:
    cebula
    3 łyżki masła
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki mąki
    300 ml bulionu drobiowego
    2 łyżki chrzanu
    1/3 szkl. śmietany 18-proc.
    2 żółtka
    łyżeczka cukru
    sól

Rolada wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy i dusimy. Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze 3 minuty. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wkładamy do pieczarek.
    Mieszamy z pokrojonymi jajkami i ryżem. Doprawiamy. Mielimy w maszynce
    z sitkiem o średnich oczkach. Farszem przekładamy wafle (jedna rolada to trzy warstwy wafli i farszu). Odstawiamy na 15 minut. Zwijamy w roladę i odstawiamy do schłodzenia.
  • 2. Robimy sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy chrzan, sok z cytryny, sól i cukier, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami. Ponownie mieszamy.
  • 3. Rolady kroimy w 2-cm plastry. Podgrzewamy ok. 3 minut w piekarniku w temp. 70 °C. Polewamy gorącym sosem. Podajemy z żurem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy