Rolada wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy i dusimy. Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze 3 minuty. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wkładamy do pieczarek.
Mieszamy z pokrojonymi jajkami i ryżem. Doprawiamy. Mielimy w maszynce
z sitkiem o średnich oczkach. Farszem przekładamy wafle (jedna rolada to trzy warstwy wafli i farszu). Odstawiamy na 15 minut. Zwijamy w roladę i odstawiamy do schłodzenia.
2.Robimy sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy chrzan, sok z cytryny, sól i cukier, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami. Ponownie mieszamy.
3.Rolady kroimy w 2-cm plastry. Podgrzewamy ok. 3 minut w piekarniku w temp. 70 °C. Polewamy gorącym sosem. Podajemy z żurem.
Komentarze